Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina. Sla het menu over en ga direct naar zoeken.

Goede zorg voor zwangere vrouwen in Zimbabwe

Ook Zimbabwe is dit jaar getroffen door El Niño, het klimaatfenomeen dat voor ernstige droogte zorgt in het zuidelijk halfrond. Hierdoor is er te weinig voedsel in het land en zwangere vrouwen lijden daar het meeste onder. Cordaid Memisa zal met steun van de Nederlandse overheid en andere hulporganisaties meer dan 19.000 vrouwen voorzien van voedsel en medische zorg.

Wachtende moeders

Daarnaast financiert Cordaid Memisa ook klinieken die vrouwen ondersteunen tijdens de bevalling en postnatale zorg leveren. Om vrouwen te stimuleren in de veilige omgeving van een gezondheidscentrum te bevallen, zijn er in de buurt van het pand ook zogenaamde ‘waiting mothers homes’ gebouwd (huizen voor wachtende moeders). Die bieden onderdak aan vrouwen die bijna moeten bevallen maar ver weg van de zorginstelling wonen.

zimbabwe_waiting_mothers_cropscale_460x280De wachtende moeders spelen een balspel om de tijd te doden tot de bevalling begint.

Voedselpakketten

Hiermee verbetert de toegang tot gezondheidszorg. Toch is er nog altijd een gebrek aan voedsel. Daarom krijgen de zorginstellingen de komende zes maanden extra geld om de vrouwen die er verblijven te voorzien van voedsel. Na de bevalling zullen ze een pakket mee naar huis krijgen met essentiële etenswaren als maïsmeel, suiker, bonen, gedroogde Kapenta en soja brokken.

Schoon water

Het geld zal ook worden gebruikt voor verbetering van de watertoevoer naar de gezondheidscentra, zodat de wachtende moeders gebruik kunnen maken van schoon water.

Dankzij de gezamenlijke inspanning van Cordaid Memisa, andere Nederlandse hulporganisaties en de overheid zijn duizenden Zimbabwaanse vrouwen weer echt in de blijde verwachting.