Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina. Sla het menu over en ga direct naar zoeken.

Levensredders in Zuid-Soedan

Harriet Namyalo werkt voor Cordaid Memisa als hoofdverpleegkundige in het ziekenhuis van Torit. Zij doet er alles aan om vrouwen een veilige bevalling en goede medische zorg te geven.

Ondanks de oorlog, honger en een gebrek aan bijna alles in Zuid-Soedan, staat Harriet elke ochtend om 8 uur aan de poort van het ziekenhuis. Ze zorgt voor het dagelijks bestuur, de administratie en het coachen van de verpleging. Hard werk, maar ook bevredigend.

Hoogste sterftecijfer ter wereld

“We hebben hier gemiddeld dertig bevallingen per week”, vertelt een tevreden Harriet. Dat was een jaar geleden wel anders: “De meeste bevallingen gebeurden thuis, alleen of onder het toeziend oog van een traditionele vroedvrouw.” Het sterftecijfer onder moeders in Zuid-Soedan is dan ook het hoogste ter wereld.

De gezondheidszorg in Zuid-Soedan lijdt al jaren zwaar onder het aanhoudende oorlogsgeweld. Ziekenhuizen zijn aangevallen, vernield en leeggeroofd, er is maar één arts op iedere 65.000 mensen en maar 5% van de geboortes wordt begeleid door een goed opgeleide verloskundige.

Lees het hele verhaal van Harriet in ‘Zin geven’, het Cordaid magazine

Helpt u verpleeg- en verloskundigen in Zuid-Soedan afstuderen?

Cordaid Memisa blijft daar, ook nu het heel onveilig is, hulp bieden. Want we laten de mensen, die het toch al zo ontzettend moeilijk hebben, niet in steek. Daarom steunen we sinds 2012 ook een opleiding voor verlos- en verpleegkundigen. Al 70 verpleegkundigen en 19 verloskundigen hebben deze driejarige opleiding afgerond. Stuk voor stuk enorm gemotiveerde jonge mensen die bereid zijn onder moeilijke omstandigheden hun werk te doen.

We hebben uw steun heel hard nodig om de gezondheidszorg voor moeders en baby’s in Zuid-Soedan structureel te verbeteren. Voor € 32,- geven we een student al studieboeken en voor € 20,- kan een student een maand lang naar de kliniek reizen voor de praktijklessen. Helpt u hen afstuderen?